Mediamaailma, töllö, löhöäminen, meditointi, vasara.

Mitä sinä kutsut mediaksi?

1250837749_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuva1:  http://tapahtuma.tv/uploadkuvat/luolamies_linna.jpg

 

Savumerkeistä bittiverkostoon

 

Palataanpa ajassa taaksepäin, noin 2 miljoonaa vuotta. Olipa kerran Öz, luolamies öz. Öz oli aikakauteensa nähden melko fiksu kaveri. Tulenteon ja uudistuneen metsästystekniikan lisäksi hän huomasi, kuinka jättää itsestään jälki tuleville sukupolville, tietenkin kalliomaalaustekniikalla. Kyllähän te tiesitte.

Öz eli ajan hermolla, hän tahtoi koko ajan oppia uutta. Öz halusi helpottaa elämäänsä ja näin myös yhteydenpitoaan ystäviin. Öz keksi savupuhelimen.

 

Öz seikkaili monella vuosituhannella ja nyt on päästy 2000-luvun hyvälle puolelle. Luolamies Özistä on kehittynyt tietoyhteiskunnan homo datus, eli nörtti. Tänään Özillä on maailman nopein nettiyhteys, isoin telkkari ja pienin kännykkä. Se mitä Öz niillä tekee, on jokaisen omien arvailujen varassa.


Näe, kuule ja ymmärrä

 

Mitä Öz telkkarista katsoo? Uutisia, elokuvia,

saippuasarjoja, mainoksia, musiikkivideoita, piirrettyjä ja paljon paljon muuta. Monet tavikset luulevat,

että media-sana tarkoittaa tv:tä, radiota ja sanomalehtiä. Öz kuitenkin tietää, että mediaa ovat aivan kaikki asiat, esineet ja äänet, joilla yritetään tavoittaa tiettyä ryhmää tai yksilöä. Özillä on punainen t-paita, jossa on sarjakuvista tutun teräsmiehen kuva. Mainostaako se piirrettyä, vai sankareita?

 

Özin mielestä on hienoa, miten helppoa on pitää yhteyttä ystäviin, uppoutua omaan maailmaan kirjojen ja elokuvien kanssa ja etsiä tietoa nykyvimpaimien avulla. Kuitenkin Özin ja kaikkien tavisten täytyy muistaa, että tähän tietomaailmaan mahtuu myös epätotuudenmukaista ja liioiteltua asiaa. Onneksi Özillä on vastaanottimet valppaina ja suodattaa kaiken arveluttavan tiedon ö-mappiin. Miten teillä?

 

 1250837787_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuva2:  http://www.thirdworldtraveler.com/


 


Artikkelia varten haastattelin kahta eri elämäntilanteessa olevaa nuorta, tässä heidän mietteitään mediasta.


 

 

1250838123_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 


Leena 17v. lukiolainen

 

”Media on mielestäni viestintää, siis telkkari, netti radio, lehdet jne. Näillä yritetään tavoittaa ihmisiä, kuten uutisten ja mainoksien avulla. Itse seuraan mediaa päivittäin. Luen päivän lehdet verkossa, katson telkkarista kiinnostavimmat ohjelmat, ostan aikakausilehtiä, joissa on hyviä artikkeleita ja radiotakin kuuntelen. Taidan välillä sortua tuotteisiin, joita media mainostaa J. Kaikki tämä siksi, että pysyn mukana ajan hermolla.

Media on aika jees juttu, koska saan maailman menosta tiedon reaaliajassa, se helpottaa elämää tosi paljon. Median globaalisuus on hyvä asia. Toisaalta medialla voi vaikuttaa liikaa ihmiseen, esimerkiksi naisten kauneusihanteisiin. Media voi myös halutessaan antaa tapahtuneesta hyvin mustavalkoisen kuvan ja loukata joitakin ihmisiä vaikka lööpeillä. Ei pidä uskoa välttämättä kaikkea, mitä media kertoo.”

 


 

 1250838056_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Janne 23v. autonasentaja

 

”Mun mielestä media on kaikkea, mitä on telkkarissa, sanomalehdissä ja netissä, itsehän myös käytän näitä. Haen tv:stä viihdettä, katson elokuvia ja sarjoja. Netti on päivittäisessä käytössä, katson sieltä uutiset, onhan se helpompaa, kuin lähteä kaupasta ostamaan lehti. Pidän myös yhteyttä kavereihin facebookin kautta ja pelaan nettipelejä, mm. hattrickia ja nettipokeria. Median hyvistä puolista voin sanoa sen verran, että saan tietoa, eikä mun tarvitse liikkua kotoa yhtään mihinkään. Huonoja puolia ei oikeastaan ole, paitsi telkkarista tulevat uusinnat.”

 

 

 -Heli

 

 

 


 


Media- ja verkko-ohjauksen oppitunnit